"Werken bij de kerncentrale heeft iets magisch"

Andreas van Wijk

Engineering Trainee Kerncentrale
Andreas van Wijk op LinkedIn

Ik heb het erg naar m’n zin bij EPZ. Het is alles wat ik ervan verwacht had en meer! Ik ben de eerste afstudeerder in Nuclear Science en Engineering in Delft. Nucleair is wel de meest exotische richting in Delft, maar toch met hele praktische toepassingen. Dat sprak me toen al erg aan.

Brede interesse

Na m’n studie wilde ik perse een traineeship doen omdat me dat heel divers leek. Ik heb een sterke technische interesse, maar ik wil ook in de praktijk staan. In korte tijd leer ik als trainee heel veel mensen kennen en maak ik kennis met heel het bedrijf. Dat geeft een brede basis. Ik wist destijds eigenlijk niet eens dat er bij EPZ de mogelijkheid was om een traineeship te doen, maar hoorde ervan via m’n hoogleraar. Toen heb ik gelijk gesolliciteerd en twee weken later (na enkele gesprekken en een assessment) was het rond.

Werken aan projecten

Op dit moment werk ik als trainee zowel aan supertechnische als aan organisatorisch/management projecten. Zo heb ik kortgeleden meegewerkt aan een europese aanbesteding en aan project over radioactief materiaal. Nu werk ik aan het vertalen van onze bedrijfsstrategie naar prestatie-indicatoren. Hoe formuleren we meetbare doelstellingen uit onze overkoepelende strategie? Reuze interessant. Bij de laatste WANO (World Association of Nuclear Operators) peer review – dat is kortgezegd een audit waarbij collega’s van andere kerncentrales uit de wereld onze centrale doorlichten – was ik host peer. Ik was dus namens EPZ onderdeel van het internationale onderzoeksteam.

Kerncentrale is magisch

Voor mij heeft het werken bij de kerncentrale iets magisch. De cultuur hier is heel bijzonder. Dat komt vooral door het veiligheidsbewustzijn. Er heerst hier een open cultuur. Je loopt makkelijk bij je collega’s binnen en je leert iedereen snel bij naam kennen. Wat ik ook heel prettig vind is dat als je een goed voorstel doet, dan wordt dat van je geaccepteerd. Ook van iemand die net afgestudeerd is. Waar je wel aan moet wennen is dat alles kritisch benaderd wordt, juist vanwege het hoge veiligheidsbewustzijn. Daardoor kunnen sommige dingen weleens traag verlopen.

Mijn toekomst ligt hier!

Ik zie mijn toekomst hier bij EPZ. Tot nu toe ben ik nog niet bij alle afdelingen geweest, dus ik kan ook nog niet zeggen wat me het leukste lijkt. Vanuit EPZ word ik daar wel op gecoacht, maar op dit moment weet ik het nog niet precies. Er zijn zoveel grote projecten die gaan draaien, dat ik me niet druk maak over toekomstige. Als ik voor m’n persoonlijke ontwikkeling een cursus of opleiding nodig heb, zijn er vaak mogelijkheden. Ik ga de KIMNL doen, dat is een training in communicatie, interactie en managementvaardigheden. Een andere training die ik nog moet doen is de uitgebreide simulatortraining. Dan moet je in een tot in detail nagebouwde regelzaal aan de knoppen staan. Reuze interessant!

Rasechte Rotterdammer

Voor mij is het belangrijkste dat mijn werk interessant is, en dat is het! Kortgeleden ben ik verhuisd van Rotterdam naar Zeeland. Als rasechte Rotterdammer mis ik de stad wel. Het is nogal een verschil met Middelburg of Vlissingen. Maar ik vind het hier prachtig. Ik sta nooit in de file en er is van alles te doen. Zeeland is mooi en de Zeeuwen zijn helemaal niet stug. Ik ben heel hartelijk ontvangen!