"Kansen met beide handen gepakt"

Jerry Landburg

Technicus EMRA Kolencentrale

Ik werk al ruim 10 jaar bij EPZ. Ik ben begonnen als Monteur en ben nu zo’n vier jaar Technicus EMRA bij de kolencentrale. Mijn functie houd in dat ik alle voorkomende elektrische-, meet- en regelwerkzaamheden uitvoer. Ik los storingen op en voer periodiek afhankelijk onderhoud uit. Een storing moet vanzelfsprekend zo snel als mogelijk opgelost worden, zodat bedrijfsvoering weer een betrouwbaar proces heeft. Voordat ik een storing ga op lossen stel ik mezelf de volgende vraag: “Wat doet het component anders of helemaal niet meer ten opzichte van een goed werkend component.” Ik verricht metingen om eventuele verschillen te ontdekken tussen de goede waarden en de storingswaarden. Uit de verschillen van waarden kan ik vaststellen wat er defect is. Een deel of de gehele component wordt dan vervangen. Bij het periodiek afhankelijk onderhoud, controleer ik componenten na een vastgestelde gebruikstijd op hun werking en toestand.

Veiligheid is topprioriteit

Bij het werk staat veiligheid hoog in het vaandel. Je draagt de voorgeschreven persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals een veiligheidshelm, werkschoenen, werkkleding en een veiligheidsbril. Voordat je aan de slag gaat, zorg je ervoor dat je werkopdracht in orde is. Als je aan een elektrisch component moet sleutelen, moet dat component door bedrijfsvoering zijn vrij gegeven en door mij als Technicus, elektrisch worden vrijgeschakeld. Dan pas kun je veilig werken! Voordat je met je werkzaamheden begint, voer je een zogenaamde Laatste Minuut Risicoanalyse (LMRA) uit. Veilig werken komt hier echt op de eerste plaats.

Vakwerk

Ik werkte als onderhouds-elektromonteur bij een grote aluminiumsmelterij toen ik een vacature van EPZ in de krant zag. Ze zochten monteurs die opgeleid wilden worden om te werken in elektrische centrales. Ik heb gesolliciteerd, ben aangenomen en mijn standplaats werd de kolencentrale in Borssele. Hier kreeg ik de mogelijkheid me ook te specialiseren in meet- en regeltechniek. Dit vond ik geweldig. Bij mijn vorige werkgever was meet- en regeltechniek iets voor ‘de elite’. Nu kreeg ik de kans om me ook in dat ‘elite’-werk te bekwamen. Die kans heb ik met beide handen aangepakt.

Kennis en ervaring

Om hier te kunnen werken heb je een opleiding MBO-4 nodig. Als je door wilt stromen naar Technicus of andere functies, moet je enkele jaren ervaring hebben in de centrale. Ik ben op dit moment bezig met de Rewic-opleiding onderhoudstechnicus. Dat is meer diepgang naar de werktuigkunde werkzaamheden en het geeft me een beter inzicht in de processtromen in het bedrijf. Je leert bijvoorbeeld breder kijken bij storingsanalyses. De mogelijkheden worden geboden, maar je moet ze zelf benutten. Het is aan jou!

Altijd samen

Binnen de EMRA-groep werk je meestal met z’n tweeën. Als je tijdens je storingsdienst/consignatiedienst in de avond of nacht wordt opgeroepen, ga je altijd samen met een Hoofdtechnicus. Je bent dus gewend om jouw mening met een ander te delen. Storingsanalyses bespreek je met je collega’s en iedereen staat open voor verbeteringen. Je moet een groepsspeler zijn, ieder met zijn eigen kwaliteiten en specialiteiten.

Kilometers maken

Ik maak gebruik van de fitnessmogelijkheden die EPZ me biedt, dat is echt mijn sport. Daarnaast ben ik sportverzorger van een voetbalteam. Jaarlijks probeer ik zo’n 1600 kilometer van en naar m’n werk te fietsen.