"De veiligheid komt op de eerste plaats"

Jos Riemens

Senior Ingenieur Elektrisch Kerncentrale

Binnen de afdeling onderhoud ben ik als Senior Ingenieur Elektrisch verantwoordelijk voor verschillende zaken. Ik stel analyses op van elektrotechnische storingen welke binnen de centrale zijn opgetreden en zet acties uit om deze in het vervolg te voorkomen. Daarnaast schrijf ik wijzigingsplannen en begeleid ik de werkzaamheden die uit die plannen komen. Een wijzigingsplan waar ik kort geleden aan werkte, is bijvoorbeeld de vervanging van een aantal afsluiters. Samen met mijn collega Senior Ingenieur Mechanisch bereiden we dat voor: de aanpassingen die gedaan moeten worden, de engineering door derden en de voorbereidingen om de werkzaamheden in een revisieperiode uit te kunnen laten voeren. Ook controleer ik of de onderhoudsprogramma’s, als gevolg van wijzigingen of opgedane praktijkervaringen, aangepast of verbeterd kunnen worden.  

Veiligheid eerst

Veiligheid is belangrijk bij EPZ. Van tevoren bespreek je de werkzaamheden uit het voorstel met alle betrokken afdelingen om de risico’s in beeld te brengen en het project zo veilig mogelijk uit te kunnen voeren. De veiligheid van de mensen en van de installatie staat op de eerste plaats, pas daarna komt de rest. Wat ik uitdagend vind, is dat je bezig bent in een unieke tak van de techniek die je in Nederland alleen hier vindt. De energiemarkt is een markt in beweging maar de vraag naar energie is vrij stabiel – mensen hebben altijd energie nodig.

Competenties

Ik was altijd al geboeid door de energieopwekking. Mijn zus werkte bij EPZ en zij tipte me over een functie die vrijkwam. Ik heb gesolliciteerd en ben aangenomen. Na 3 jaar heb ik binnen de afdeling de overstap gemaakt van Senior Technicus naar Senior Ingenieur. Bij die overstap heb ik samen met EPZ gekeken naar mijn ontwikkelmogelijkheden en de gebieden waarin ik nog kan verbeteren. Ik kon al wel in mijn functie starten en studeer nu Onderhoud en Management, een post-HBO opleiding in Utrecht. Eerder heb ik vier weken op de reactor in Petten meegedraaid om daar alles over kernsplijting te weten te komen en ik ben vier weken naar de simulator in Duitsland geweest om te leren hoe het hele proces en de aansturing in elkaar zit.

Voetbalcoach

Ik ben coach van het voetbalteam van EPZ. Daar ben ik echt ingerold. Tijdens m’n sollicitatiegesprek hebben we het erover gehad dat ik voetbalde, dus voor ik aangenomen was, zat ik al half in het voetbalteam. Mijn chef was coach en toen hij het stokje over wilde dragen, vond ik dat prima. Het meeste werk is altijd het regelen van de spelers. Daarnaast zorg ik ervoor dat de shirts er zijn en dat de spelers weten waar ze opgesteld staan. Ik ben speler-coach, maar het gaat vooral om het plezier wat we met elkaar hebben. Het is zomeravondvoetbal en het gaat niet ‘op het scherpst van de snede’.