"Alles draait om de generator"

Leen van Hanegem

Opleider

Als Opleider geef ik les aan nieuwe collega’s. Mijn vakgebied is elektro-meet- en regeltechniek en ik geef les in regelsystemen. Ik ben ooit begonnen op de kolencentrale van EPZ als Technicus Elektro Meet- en Regeltechniek, maar heb intussen op veel verschillende afdelingen gewerkt, bij de afdeling Opleiden & Ontwikkelen en later bij de afdeling Ondersteuning Bedrijfsvoering van de kerncentrale. Sinds 2008 werkte ik bij de afdeling Projecten en Techniek van de kolencentrale en vanaf april 2012 werk ik weer bij de afdeling Opleiden & Ontwikkelen. Ik heb wel wat met lesgeven. Ik ben ook al eens een paar maanden gedetacheerd bij de afdeling Engineering  van de  Hogeschool Zeeland om daar college te geven aan studenten AOT en werktuigbouw . Ik vind het mooi om de kennis en ervaring die ik in de loop van de jaren heb opgebouwd, door te geven aan nieuwe collega’s.

Hartstikke interessant en afwisselend

EPZ is voor iemand die in de elektrotechniek zit hartstikke interessant en veelzijdig. Je komt hier alles tegen van elektronica tot hoogspanning, van meet- en regeltechniek tot sterkstroom. Je krijgt met allerlei delen van het vak te maken, dat maakt het boeiend. Er komen ook werktuigkundige zaken aan de orde. Je moet dus het hele systeem begrijpen om storingen goed te kunnen analyseren en verhelpen. Het is veel breder dan alleen de elektrotechniek. Als het nodig is, kan je je verder ontwikkelen met allerlei cursussen en opleidingen. Ik heb zelf MTS Elektrotechniek gedaan. Toen ik al bij EPZ werkte, heb ik avond-HTS gedaan,  regel- en energietechniek

Uitgebreid proces

Als ‘elektroman’ ben je geneigd om te zeggen dat de generator het belangrijkste onderdeel van de centrale is, maar uiteraard zijn alle onderdelen nodig om deze machine in beweging te krijgen. Opwekking van elektriciteit is een uitgebreid proces.