"Een goede en sociaal betrokken werkgever"

Marie-Jeanne Schroevers

Chemisch Technoloog Kerncentrale

Ik ben sinds kort Chemisch Technoloog. Voor die tijd was ik Technicus Chemie. Die functies lijken qua naam wel op elkaar, maar er zit duidelijk verschil tussen. Als Technicus Chemie houd je je bezig met de chemie binnen de centrale. Je neemt veel monsters en doet  labwerk. Als Chemisch Technoloog kijk je meer naar de achtergrond. Waarom nemen we daar een monster? Hoe wordt het monster genomen? Kunnen we de langetermijnbedrijfsvoering verder verbeteren op het gebied van chemie?

Op kantoor

Ik houd me nu ook bezig met milieuaspecten en met gevaarlijke stoffen. En ‘gevaarlijk’ niet altijd in de zin van gevaarlijk voor mens en milieu. Een voorbeeld is een schoonmaakbedrijf dat bij EPZ een ander schoonmaakmiddel wil gaan gebruiken. Wij kijken dan of dat middel gevaar oplevert voor de installatie, nu of op lange termijn. Wij bepalen of het gebruikt mag worden en eventueel onder welke voorwaarden: bijvoorbeeld alleen in kantoren en niet in de installatie.

Carrièrekansen

Het aardige van EPZ is dat er altijd mogelijkheden en kansen zijn. Het ligt eraan wat je zelf wilt en leuk vindt. Ik ben binnengekomen als Technicus Chemie, dat heb ik drie jaar gedaan en dan weet je wel waar je de monsters haalt en ken je de apparatuur. Ik vind het dan interessant om te kijken of ik het proces kan verbeteren. Zo’n Chemisch Technoloogfunctie heeft dat meer in zich. In de toekomst komt er ongetwijfeld ook weer een functie langs die leuk is, Senior Ingenieur Monitoring is bijvoorbeeld één van de mogelijkheden. Dan ga je afdelingbreed werken. Zo kan je op je eigen tempo doorgroeien. Daar hoort ook een opleidingsplan bij. Ik volg nu een cursus milieucoördinator en ben geslaagd voor de opleiding stralingshygiëne niveau 3 aan de TU Delft. Dat is kennisverdieping die later van pas kan komen.

Iedereen staat klaar

De sfeer is goed en de collegialiteit perfect. Dat geldt niet alleen binnen de afdeling Chemie, maar ook tussen de afdelingen. Chemie heeft contact met veel afdelingen en iedereen staat altijd klaar om te helpen. Andersom geldt dat ook: wij staan ook altijd voor iedereen klaar!

Roparunteam

Ik heb bij verschillende bedrijven gewerkt, maar de arbeidsvoorwaarden van EPZ zijn zeker goed. Bovendien is een goed salaris zeker niet zaligmakend. Ik vind het belangrijk dat ik plezier in m’n werk heb en een werkgever heb die sociaal betrokken is. En EPZ is heel sociaal betrokken. Als collega’s meedoen met de sponsortocht Alpe d’Huzes, dan wordt er spontaan door een groot aantal collega’s meegedaan aan een sponsorspinningmarathon. En EPZ heeft een eigen Roparunteam. Dit team wordt door EPZ onder andere gesponsord met EPZ-kleding. Dat is toch mooi.

Toeren in de Alpen

Ik ben zelf met de toerfietsclub van EPZ in juni met dertig collega’s naar de Alpen geweest. Dan ga je weer op een heel andere manier met elkaar om en ook na die reis houd je contact met elkaar en loop je makkelijk bij elkaar binnen. Ook met collega’s op afdelingen waar ik in m’n werk eigenlijk weinig contact mee heb zoals personeelszaken of opleidingen. Het is dus niet alleen leuk, maar het versterkt ook de banden binnen het bedrijf.

Goede dag

Ik woon ruim 15 kilometer van het werk en ga vaak op de fiets. Mijn favoriete onderdelen van de installatie zijn die kleine schoorsteentjes op het machinehuis. Als ik aan kom fietsen, kan ik aan de stoompluimpjes al zien of we ongestoord bedrijf voeren.