"Werk doen wat je leuk vindt, de rest is bonus"

Mark Dogge

Senior Ingenieur Constructiebureau Kerncentrale

De basisengineering uitvoeren voor wijzigingen aan de bestaande installatie of voor nieuwe projecten. Dat is in grote lijnen wat ik doe als Senior Ingenieur binnen KTC, het Constructiebureau van de kerncentrale. In het kort komt het erop neer dat je in een wijzigingsvoorstel de verschillende mogelijke oplossingen voor een wijziging beschrijft. Van die oplossingen bekijk je ook gelijk wat het kost aan tijd en geld. In de volgende fase werk je  in een wijzigingsplan een aantal oplossingen verder uit en de technische specificaties stel je op. Vervolgens bekijk je of er externe expertise nodig is in de voorbereiding van een wijziging en of er een investeringsaanvraag/voorstel moet komen. Nadat het wijzigingsplan is opgesteld, wordt deze gereviewed door verschillende afdelingen en ten slotte behandeld in de wijzigingscommissie of reactor beveiligingscommissie (RBVC). Met het uitvoeren van een wijziging kom je dus op heel veel verschillende afdelingen en bij systeemverantwoordelijken. Mijn ervaring is dat alle deuren voor je open staan. Iedereen is steeds bereid om je te helpen om de centrale nog veiliger te maken.

Simuleren in Essen

Ik ben nu 23 en ben afgestudeerd aan de opleiding HBO-Werktuigbouwkunde. Aan het eind van mijn afstudeerstage bij EPZ heb ik gesolliciteerd op de functie Senior Ingenieur KTC en ben ik aangenomen. In het jaar dat ik hier werk, ben ik nu aan mijn derde cursus bezig. Ik heb eerst basis reactorkunde gedaan, daarna de cursus systeemkennis en ik ben nu aan het eerste gedeelte van de simulatorcursus bezig. In de eerste week krijg je vooral theorie over de verschillende regelingen die in de centrale zitten. Daarna ga je naar de simulator in het Duitse Essen. Daar is onze regelzaal 1 op 1 nagebouwd met een softwaremodule erachter. Normaal gesproken trainen collega's van bedrijfsvoering daar, maar wij krijgen nu ook die training om te leren hoe alles in z’n werk gaat. Zeker als je wijzigingsvoorstellen en wijzigingsplannen gaat maken, is het belangrijk dat je weet hoe de hele centrale werkt.

Nog genoeg uitdagingen

Als ik andere opleidingen wil volgen dan kan dat meestal wel, zeker als dat voor m’n functie nodig is. Ik heb nog volop mogelijkheden om verder door te groeien. Ik kom net binnen op de afdeling en begin met de wat eenvoudigere projecten. Als je meer ervaring hebt, krijg je grotere en ingrijpendere projecten. Nog genoeg uitdagingen dus. De opleidingen die ik tot nu toe gedaan heb, zijn vooral technisch. Omdat mijn afdeling veel met projecten werkt, wil ik in de toekomst ook een cursus projectmanagement gaan volgen.

Mooi weer

Ik woon best een eindje bij de centrale vandaan in Brabant, dus op de fiets is geen optie. Meestal ga ik met de auto, maar als het mooi weer is, neem ik de motor. Het is heerlijk om binnendoor door Zeeland te rijden. Wat ik ook prettig vind, is dat ik flexibele werktijden heb. Ik kan tussen zeven uur en half tien beginnen en stoppen tussen half vier en zes uur. Ik heb een goede reiskostenregeling en als ik wil, kan ik verlofuren bijkopen en opnemen. Toch vind ik het werk wat ik doe het belangrijkste. De rest is bonus!