"Veiligheid voor alles"

Mark Goedbloed

Stralingscontroleur Kerncentrale

Het is mijn werk als Stralingscontroleur om mensen en het milieu te beschermen tegen straling. Ik begeleid mensen die in het hart van de centrale, in het gecontroleerde gebied gaan werken. EPZ’ers weten hoe belangrijk het is zorgvuldig te werken, maar voor nieuwe collega’s of aannemers van buiten EPZ is het ‘werken in de bol’ zoals wij dat noemen, best even wennen. Er zijn strenge preventiemaatregelen en alles wat niet perse mee naar binnen hoeft, moet buiten blijven. Het kost tijd voor je naar binnen mag, je moet je bijvoorbeeld helemaal omkleden in speciale oranje onder- en bovenkleding en er zijn allerlei procedures die je moet doorlopen.

Het moet veilig zijn

Verder controleer ik ruimtes in het nucleaire gebied op straling tijdens controlerondes. Straling kun je niet zien, ruiken en voelen maar is wel goed te meten met apparatuur bijvoorbeeld een teletector. Met smeertesten controleer ik of er ergens een besmetting is. Als Stralingscontroleur wijs je mensen op hun eigen veiligheid en die van anderen. Het moet veilig zijn, punt. Dat weet iedereen hier. Tegelijkertijd  moet het ook werkbaar zijn. Wij kijken steeds hoe dat in evenwicht kan blijven. Uiteindelijk hebben wij wel het laatste woord.

Nieuwe uitdagingen

Ik ben als administratieve uitzendkracht bij EPZ begonnen op de Hoofd Toegangs Controle, de HTC. Ik werkte daar tijdelijk tijdens een splijtstofwisselperiode. Voor die tijd was ik rechtenstudent en werkte ik in de horeca. Ik heb bij EPZ de opleiding stralingshygiëne basis (5b), vervolg (4b) en niveau 3 gedaan en succesvol afgerond. In de toekomst zijn er ook steeds nieuwe uitdagingen. De nucleaire wereld verandert constant, er zijn steeds nieuwe inzichten, nieuwe procedures.

Op de fiets

EPZ heeft verschillende sportteams. Ik ben lid van de fietsclub, maar ik ben nog niet mee geweest naar grotere fietsactiviteiten. Het fietsteam is laatst naar de Alpen geweest. Dat lijkt me ook wel wat. Ik vind het mooi om met collega’s samen te sporten. Het geeft aan dat je het goed met elkaar kan vinden, anders ga je niet samen sporten.

Vriendelijk en rustig

Ik ben geboren in Zeeland. Voor m’n studie heb ik een paar jaar in Rotterdam gewoond, maar ik ben blij dat ik terug ben. De mensen zijn hier rustiger en gaan toch net wat vriendelijker met elkaar om.