"Geef mij maar de ploegendienst!"

Mark Passenier

Storingstechnicus / Werktuigkundige Kerncentrale

Ik ben als Storingstechnicus/Werktuigkundige eigenlijk de vooruitgeschoven post van mijn afdeling Productie. Als er in de regelzaal een storing wordt gesignaleerd, bellen ze mij om het uit te zoeken en op te lossen. De eerste gang is dan meestal naar de tekeningenhoek om te kijken waar het vandaan komt. Vaak is de storing met een schroevendraaier of een multimeter al wel op te sporen. Als er echt gesleuteld moet worden, maak ik een werkaanmelding voor de afdeling Onderhoud. Als de afdeling Onderhoud aan de installatie moet werken, dan zorg ik dat de componenten waar ze aan moeten sleutelen elektrisch vrijgeschakeld zijn zodat ze veilig kunnen werken.

Aardappelen en liften

Voor ik voor EPZ ging werken, werkte ik hier al. Dat klinkt wat cryptisch, maar ik werkte eerst voor Kojo Engineering. Via hen heb ik 8 jaar op de tekenkamer van de kerncentrale gezeten. De kerncentrale is me sindsdien altijd blijven trekken. Na Kojo ben ik liftmonteur geweest en ook toen kwam ik weer bij EPZ over de vloer. De liften heb ik daarna ingeruild voor de aardappelen bij McCain. Vier jaar geleden ben ik hier aan de slag gegaan en ik hoop hier tot m’n oude dag te blijven. In de ploeg is de sfeer supergoed, we hebben een gezellig team. In de nacht en in het weekend ‘draait’ mijn team heel de centrale. Wat ik ook belangrijk vind: het is een schone fabriek en het werk is overzichtelijk. ’s Nachts voeren we beproevingen uit en eigenlijk hebben we weinig storingen. De installatie draait perfect. Een groot voordeel van EPZ ten opzichte van mijn vorige werkgevers is dat er in de toekomst uitzicht is op een aantrekkelijke dagdienstbaan. Maar daar moet ik nu nog niet aan denken, geef mij maar de ploegendienst.

Schoolbanken

Toen ik hier begon, ben ik eerst enkele maanden de schoolbanken in gegaan. Daarna loop je op verschillende afdelingen stage. Ik heb de opleiding Stralingshygiëne 5b gevolgd om in het nucleair gebied te mogen werken en ik ben lid van de eerste aanvalsploeg van de bedrijfsbrandweer dus ik heb ook de brandweeropleiding gevolgd. Ik had alleen m’n MTS elektro. Omdat ik nu een dubbelfunctie heb – Storingstechnicus en Werktuigkundige – moest ik ook Rewic-A halen. Daar ben ik nu bijna mee klaar.

Ploegendienst is perfect

Ik werk in de 5-ploegendienst en een keer in de zes weken heb ik een week dagdienst. Die week wordt vooral gebruikt om in te vallen en voor opleidingen. Mij bevalt de ploegendienst uitstekend! Het past helemaal bij mijn thuissituatie. Zeker toen m’n kinderen jonger waren, heb ik alles mee kunnen maken. Van de crèche tot de peutergym en later ook met het naar school brengen. Nee, ik wil voorlopig niet uit de ploegendienst!