"Sleutelen aan die grote pompen, schitterend werk"

Mike Boot

Monteur Mechanisch Onderhoud Kerncentrale

Een oom van me werkt bij EPZ. Hij tipte me: ‘je moet eens bellen, want dan kun je misschien werken en leren tegelijk’. Ik heb gebeld en mocht op sollicitatiegesprek komen. Na een leer-werktraject van twee jaar ben ik nu aangenomen als Monteur Mechanisch Onderhoud. Ik ben nu aan het studeren voor m’n MBO-opleiding Service Monteur Werktuigbouw op niveau 3.

Indrukwekkende pompen

Als monteur voer ik vooral preventief onderhoud uit aan machines op de koelwaterinlaat. Op de koelwaterinlaat – het woord zegt het al – wordt het koelwater voor de kerncentrale uit de Westerschelde naar binnen gepompt. Dat water moet gezeefd en gefilterd worden en daarvoor staan er grote zeefinstallaties en pompen. Ik vind dat mooi werk, sleutelen aan die grote pompen.

Blijven leren

Ik heb hier op de koelwaterinlaat hele fijne collega’s. En bij EPZ kan ik veel leren. Als ik m’n MBO-opleiding niveau 3 en daar aansluitend niveau 4 heb  afgerond, kan ik doorstromen naar de functie Technicus Mechanisch. Ik heb een tijd geleden meegelopen met de inspectie van de grote diesels van de noodstroomgenerator. Die inspectie maakte onderdeel uit van de constante aandacht voor veiligheid. Die diesels moeten het natuurlijk altijd doen als het nodig is. Het Nucleaire gedeelte van de centrale ken ik nog niet zo goed, maar het conventionele gedeelte en laatst die grote pompen, echt schitterend.

Over en weer

EPZ is een heel sociaal bedrijf. Ze geven je alle mogelijkheden om je te ontplooien. Verlofaanvragen zijn altijd goed in te plannen. Het komt dus van twee kanten. Ik ga in ieder geval met heel veel plezier naar m’n werk.

Alles bij de hand

Via het fietsplan van EPZ heb ik een fiets gekocht. Je krijgt dan via de belasting een bedrag bruto/netto bij je salaris. Dat scheelde me € 400,-! Ik ga vaak op de mountainbike naar het werk. Dat kan makkelijk, want ik woon vlakbij. In m’n dorp heb ik alles bij de hand: m’n huis, m’n vrienden, m’n voetbalelftal.