"De enige beperking ben je zelf"

Ramon de Jonge

Hoofdwerktuigkundige Kerncentrale

Alle machines, installaties en systemen bij EPZ die nodig zijn voor de opwekking van elektriciteit moeten in optimale conditie zijn. Mijn werk als Hoofdwerktuigkundige (HWTK) is het proces monitoren en controleren of alles goed functioneert. De instrumenten op het bedieningspaneel onder andere de druk-, temperatuur- en niveaumetingen moeten een helder beeld weergeven van de toestand van de centrale. Ik bekijk daarvoor trends en metingen, ik kijk of er afwijkingen zijn en hoe hier door de centrale op wordt geanticipeerd. Hoofdtaak is om continu de veiligheid van de centrale te bewaken. Ter controle voeren we periodieke systeemtesten uit. Bij EPZ zijn veel onderdelen van de installatie dubbel of zelfs driedubbel uitgevoerd. We hebben bijvoorbeeld drie grote pompen met allemaal voldoende capaciteit. Eén pomp is in bedrijf, de andere twee – de back-up’s - onderwerpen we aan verschillende testen. We kijken of ze in geval van nood ook daadwerkelijk beschikbaar zijn als back-up.

Ogen en oren

We werken altijd in een team. Als HWTK gebruik ik de instrumenten op het bedieningspaneel in combinatie met computerschermen om overzicht over de hele centrale te houden, maar alleen instrumenten en een scherm zijn onvoldoende. Ik heb ogen en oren in het veld nodig. Dat zijn de WTK’s, de Werktuigkundigen. Zij koppelen steeds hun bevindingen aan mij terug of ik vraag ze naar een bepaald component te gaan waarvan ik een afwijking in de trend zie. Aan de hand van die terugkoppeling kijken we of er verder onderzoek nodig is of dat we direct ingrijpen.

Druk programma

We werken met zes teams in de continudienst. Doordeweeks hebben we een vrij druk programma. We ondersteunen collega’s van andere afdelingen zoals Onderhoud en Bouwkunde, we verrichten vrijschakelingen en voeren systeemtesten uit. In de weekenden wordt er enkel onderhoud gepleegd bij zeer specifieke karweien. De nadruk ligt dan op procesmonitoring, vrijschakelingen en werkvoorbereiding. Ik zit sinds kort in een nieuw team en dat bevalt prima. Met het team hebben we jaarlijks een etentje, we gaan wel eens bowlen of karten.

De enige beperking

Om mezelf voor te bereiden op een nieuwe stap in mijn carriere ben ik naast mijn werkzaamheden als Werktuigkundige gestart met de opleiding AOT (Algemene Operationele Techniek) aan de Hogeschool Zeeland. In 2011 heb ik, na het behalen van de diploma-eis Rewic HWTK, de kans gekregen om in te stromen in de functie van HWTK. Rewic HWTK is een opleiding die speciaal gericht is op het werken in energiecentrales. Je leert bijvoorbeeld meer over turbines en krijgt meer achtergrond en inzicht in meet- en regeltechnieken en sturing van het proces.Het mooie bij EPZ is dat je nooit uitgeleerd bent. Ik zeg weleens de enige beperking om te leren en door te groeien bij EPZ, dat ben je zelf. Je moet het wel zelf oppakken, maar als je binnen het redelijke iets wil, dan kun je er voor gaan.

Spin in het web

Naast goede arbeidsvoorwaarden vind ik de inhoud van het werk minstens zo belangrijk. Ook het werken als team vind ik leuk. In de acht uur dat ik werk ben ik de spin in het web. Ik heb het niet alleen voor het zeggen, maar ik heb er wel een stem in. Binnen de acht uur dat wij de centrale bewaken, moet natuurlijk het werk wat gepland staat worden gedaan, maar er is vrijheid om dat op je eigen manier te doen. De combinatie van druk en vrijheid maakt het werk voor mij leuk.