"Alle hens aan dek"

Wim Zuijddijk

Senior Technicus Mechanisch Kerncentrale

In mijn afdeling ben ik als Senior Technicus Mechanisch van de kerncentrale verantwoordelijk voor het mechanisch onderhoud. Dat betekent onderhoud aan allerlei componenten: pompen, stoomgeneratoren, afsluiters, tanken. Ik verzorg de werkvoorbereiding en stuur onze monteurs en monteurs van externe bedrijven aan. We voeren dat onderhoud uit als de centrale in vol bedrijf is of tijdens de jaarlijkse splijtstofwisselperiode.

Het begon op een open dag

Sinds 2009 werk ik bij EPZ. Voor die tijd werkte ik bij Lamb Weston en 13 jaar bij Philip Morris. In die tijd ben ik een keer naar een open dag van EPZ geweest. Hoewel ik het bij Philip Morris goed naar m’n zin had, heb ik toch een open sollicitatie naar EPZ gestuurd. Na een tijdje nodigde EPZ me uit voor een gesprek. En wat ze boden was toch wel zo interessant dat ik over ben gestapt. Ik ruilde de 5-ploegendienst bij m’n vorige werkgever in voor een dagdienstfunctie. Nu draai ik een keer in de zes weken een week storingsdienst. Dat is goed te combineren met thuis en dat bevalt me prima. De secundaire arbeidsvoorwaarden van EPZ zijn goed. Ik kan bijvoorbeeld zelf kiezen of ik m’n overuren en storingsdiensturen in tijd of geld wil hebben. En nog een voordeel: van je energienota van Delta krijg je ook een aardig deel terug via je salaris. Ik kreeg dit jaar € 150,- netto. Dat is toch mooi meegenomen!

Buffelen tijdens de splijtstofwissel

Ik ben heel vrij om m’n werk zelf in te delen. Dat is prettig. Je bepaalt zelf wanneer je wat doet, maar uiteindelijk moet het werk natuurlijk wel gedaan zijn. Ook het opnemen van verlof is vrijwel nooit een probleem. Alleen tijdens de jaarlijkse splijtstofwisselperiode is dat lastiger. Dan is het hier echt razend druk en is het alle hens aan dek.

Steeds weer nieuwe uitdagingen

Ik ben nog betrekkelijk kort Senior Technicus Mechanisch. Er zijn dus nog volop uitdagingen. Tijdens de volgende splijtstofwisselperiode in april 2013, voeren we een wervelstroomonderzoek uit in de stoomgeneratoren. Dat is nieuw voor mij. Er komen dan veel specialisten van Areva uit Duitsland. Best spannend, maar dat komt goed. Onze kerncentrale is een Duits ontwerp. Naast Nederlands en Engels wordt er dus regelmatig Duits gesproken. Ik ga daarom binnenkort een cursus technisch Duits spreken en schrijven volgen.

Bedrijfsopleiding

Nadat ik was aangenomen, kreeg ik eerst zes weken een bedrijfsopleiding van de eigen EPZ-opleiders. In die weken leer je de installatie en de processen wel goed kennen. Als ik verder wil groeien, moet ik een HBO-studie gaan doen. Op dit moment denk ik niet dat ik dat ga doen. Het werk wat ik nu doe, bevalt me uitstekend.